Parochiële Caritas Instelling West Betuwe

Caritas Werkgroep Tiel 

tiel@pciwestbetuwe.nl


WAAROM ZIJN WIJ ER?

De rijksoverheid bezuinigt en heeft taken naar de gemeentes overgeheveld. Mensen behoren te participeren, voor zichzelf te zorgen en zich te redden in hun omgeving. Maar kunnen ze dat ook? Een aantal mensen weet de weg naar de gemeente Tiel niet te vinden. Ze vallen buiten de officiële regelingen en verbergen hun zorgen en armoede.


Het eind oktober 2016 verschenen rapport “Armoede in Nederland” heeft veel publiciteit gekregen. Het gaat over de rol van kerken bij het verlichten van enige gevolgen van armoede. Zij hebben in 2015 voor € 36 miljoen aan hulp verleend. Een van die helpende kerkelijke instanties is de Parochiële Caritas Instelling (PCI) West-Betuwe. Zoals de naam al zegt is deze organisatie, die zelfstandig van de Suitbertus-parochie opereert, in een groot deel van de West-Betuwe actief. Daar waar het sociale domein van de gemeentes hapert, neemt zij samen met anderen een deel van de zorg voor hulpbehoevenden op zich. 


De doelstellingen van onze Caritas Werkgroep Tiel zijn afgeleid van die van de overkoepelende PCI. Wij moeten het vanuit de gemeenschappen beschikbaar gestelde geld, oorspronkelijk het “armengeld” genoemd, goed besteden. Het moet zijn weg vinden naar mensen in nood en naar de maatschappelijke organisaties die hen steunen. De nadruk ligt bij individuele en gerichte, lokale hulpverlening voor mensen die tussen wal en schip dreigen te geraken. Op basis van onze voorstellen, krijgen we jaarlijks vanuit een centraal PCI-budget geld om die plannen in Tiel en de directe omgeving te realiseren.


WAAR ZIJN WIJ ACTIEF?

Tot het werkgebied van onze Caritas Werkgroep behoren de volgende kernen:

  • Tiel
  • Kerk-Avezaath
  • Wadenoijen
  • IJzendoorn
  • Zennewijnen


HOE ONS TE BEREIKEN?

Mocht u mensen kennen, die hulp nodig hebben, katholiek of niet, aarzel dan niet om contact ons op te nemen. We werken anoniem, maar via een bericht aan de parochie of na een email aan tiel@pciwestbetuwe.nl  komen we in actie.


EN DAN? HOE WERKEN WIJ?

Ondanks dat we snelheid van reageren nastreven, gaan we als kleine werkgroep bij aanvragen zeker niet over een nacht ijs. Met zijn vijven hebben we naar aanleiding van verzoeken, geregeld en intensief mailcontact. Uiteraard vinden we het daarbij zeer prettig als aanvragen vergezeld gaan van een advies van deskundigen (zoals STMR) of van de lokale professionele vrijwilligers (zoals de Voedselbank). We bezien vervolgens elke aanvraag met ons gezonde verstand en ervaring. Als we het niet begrijpen, stellen we vragen ter verduidelijking. Soms verwijzen we door naar andere organisaties binnen ons netwerk.


We weten dat we maar een klein en bescheiden radertje zijn maar afgelopen jaren hebben we, zeker in Tiel, kunnen helpen door steun te geven aan individuen en aan enige professionele vrijwilligersorganisaties. Dit geeft ons de voldoening om ons werk voor de medemens op de huidige wijze voort te zetten.